Fijne feestdagen!

In het afgelopen jaar heb ik veel mogen schrijven, voor u, voor kranten, bedrijven, kerken, goede doelen, een brief naar een geliefde en zomaar in appjes naar bekenden.
Schrijven om in contact te blijven, om verhalen en nieuws te blijven vertellen. Zoveel geschreven dit jaar, maar geen kerstkaarten. Wel nog deze korte boodschap:

Sprachnot

In hun boek ‘De Bijbel op de Zuidas’ beschrijven theologen Ad van Nieuwpoort en Ruben van Zwieten een crisis van onze tijd. Zij doen dit met de volgende woorden, in het boekje terug te vinden op pagina 32.

‘’De joods-christelijke denker Eugen Rosenstock Huessey (1888- 1973) heeft de échte crisis van onze tijd omschreven als sprachnot – noem het ‘taalnood’.
Het echte spreken ontbreekt.
Wij leven in een tijd van algemeenheden.
Wij spreken onopgemerkt louter in lege containerbegrippen als ‘duurzaamheid’, ‘innovatie’, ‘leiderschap’, ‘vertrouwen’ en ‘burgerschap’.
Maar wie vertelt daar nog verhalen bij over wat dat zou kunnen inhouden?’’ 

Zo vragen Van Zwieten en Van Nieuwpoort zich af.
Voor mij als tekstschrijver en journalist is het heel verleidelijk hier te stoppen en te roepen ‘IK!’. Dus dat doe ik ook maar gewoon sans gene. Want verhalen vertellen en schrijven blijf ik heel graag met en voor u en jou doen.

Maar Van Zwieten en Van Nieuwpoort vertellen hun verhaal nog wat verder. Ik deel dat ook heel graag:
‘’Deze Sprachnot vindt haar oorzaak in het verdwijnen van namen.
Een wereld waarin geen namen meer klinken, is een onwereld, een onwerkelijkheid.
Over een naam moet je een verhaal vertellen. We maken het zelf mee hoe mensen met een naam overzichtelijk en simpel worden gereduceerd tot klantnummers en burgerservicenummers.
We maken mee hoe in die zin mensen worden gereduceerd tot een soort. We spreken van allochtonen, homo’s, daklozen en bankiers: allemaal soorten. We hebben de taal van de verbeelding nodig om uit deze crises te geraken.’’

Tot zover Van Zwieten en Van Nieuwpoort. Die laatstgenoemde predikant was dit jaar overigens in een prachtige documentaire te zien: ‘Hier ben ik’. Een aanrader. (aanvulling 24-12: deze documentaire is op 25-12 te zien op NPO2 om 22.25 uur.)

Ik wens u toe dat velen om u heen uw naam noemen, uw verhaal kennen en u zien.

De wijzen uit het Oosten zochten en vonden een naam met een verhaal.
Men heeft het er nu nog over…

Fijne kerstdagen, Fijn 2018!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *